Podvodni spomenik u 1.8 verziji

Podvodni spomenici se prirodno pojavljuju u dubokim okeanima, a ponekad i u obližnjim običnim okeanima. U ovim građevinama žive Guardiani i tri Elder Guardiana.

Podvodni spomenici se stvaraju samo u oblastima kojima je centralni deo definisan kao duboki okean (Deep Ocean), i koji u radijusu od 29 blokova oko centralnog dela građevine imaju vodeni biom (regular ocean, deep ocean, frozen ocean, regular river, frozen river). Da bi se izbegli džepovi vazduha, voda se uvek stvara oko građevine kao deo njene strukture (čak i kada ga generišete u svetu u kom nema vode).
Ove građevine se mogu stvoriti u postojećim chankovima starijih Minecraft verzija pod uslovom da igrač nije proveo mnogo vremena na pomenutim mestima.

Građevina je kompletno napravljena od kombinacije blokova morskog kamena (prismarine) i osvetljenja morskim fenjerima (sea lanterns), a nalazi se na osnovi površine 58×58 blokova. Sastoji se od velikog centralnog dela koji se nalazi između dva krila građevine, a ceo objekat je postavljen na 23 stuba koji se protežu do okeanskog dna. Glavni ulaz se nalazi u prednjem delu centralne prostorije. Ova glavna prostorija se sastoji od različitih odaja koje se nasumično stvaraju i ima ih najmanje 6. Zbog toga svaki spomenik ima drugačiju unutrašnjost. Odaje horizontalno i vertikalno spajaju različite delove građevine, uključujući i levo i desno krilo. U odaji na vrhu se nalazi Elder Guardian. U samom centru glavne prostorije nalazi se visoka odaja sa blagom, sa 6 zlatnih blokova obloženih tamnim morskim kamenom.

Underwater Monument

Povremeno, spomenici sadrže i sobu sa mokrim sunđerima na plafonu, a retko se dešava da bude i više ovakvih prostorija.
U jednom od krila nalazi se velika soba sa stubovima u sredini, i u njoj boravi drugi Elder Guardian. Drugo krilo je napravljeno od velikog praznog prostora, i velike platforme kvadratnog oblika. Kao i prethodna soba, i ova u sebi krije Elder Guardiana. Veliki hodnik se proteže sa zadnje strane tvrđave i spava ova dva krila.
Okeanski spomenik uvek ima tri Elder Guardiana, po jednog u svakom krilu, i jednog na vrhu građevine.

Težina prolaska kroz ovu tamnicu zavisi od spremnosti igrača. Prva opasnost koja preti igraču prilikom pristupa objektu je davljenje, ali se to može prevazići korišćenjem napitka za disanje pod vodom (potion of Water Breathing), ili čaranjem (Respiration enchantment). Količina potrebnih napitaka zavisi od vremena koje igrač želi da provede pod vodom.

Guardian

Sledeća glavna pretnja su Guardiani. Usled visoke izdržljivosti ovog neprijatelja, njegove brzine, i velikog dometa napada, igrači sa slabim oklopom i mačevima će veoma brzo biti nadjačani od strane velikog broja Guardaina koji okružuju građevinu. Za borbu sa neprijateljima se preporučuje jak začaran oklop, i mačevi, pošto su strele neefikasne pod vodom. Napici za nevidljivost (Potions of Invinsibility) se mogu koristiti za izbegavanje napada odnosno borbe. Kada se približite građevini, prikazaće vam se sablasna slika Elder Guardiana, a igrač će biti pod efektom sporog kopanja (Mining Fatigue III). Uzrok ovog efekat je Elder Guardiana a ne sama građevina, a kao posledica, kopanje kroz zidove građevine će biti skoro nemoguće dok se ne pobede svi Elder Guardiani. Prema tome, igrač je primoran da uđe na glavni ulaz i da istražuje sobe dok ne nađe sva tri protivnika. Kofe sa mlekom mogu da ublaže efekat ali samo na kratko.


Kada uđe, pošto se nalazi pod vodom, igrač će se susresti sa umanjenom vidljivošću i pokretljivošću. Ovo se takođe može prevazići uz pomoć napitaka (Potion of Night Vision) ili čaranja za vidljivost (Respiration), odnosno za pokretljivost (Depth Strider). S obzirom na to da svaki spomenik ima drugačiji raspored odaja, njegovo istraživanje može biti veoma komplikovano i teško. Možete koristiti blokove za označavanje prostorija u kojima ste već bili, ali ne zaboravite na efekat sporog kopanja.

Elder Guardian

Sama borba sa Guardianima će biti manje-više problematična zbog manjka prostora u svim prostorijama. Ako je igrač dobro opremljen, Guardiani će biti samo mala smetnja tokom istraživanja. Elder Guardian ima visoku izdržljivost i pravi veliku štetu, ali njegovo veliko telo mu ometa kretanje, što igraču omogućava da ga brzo pobedi ako je opremljen jakim mačevima. Kada su sva tri neprijatelja pobeđena, svi negativni efekti će nestati i igrač će moći slobodno da luta prostorijama i iskopa sve vredne blokove. Ako se igrač detaljno pripremi, i pažljivo izračuna preostalo vreme napitaka koje koristi, završavanje ove tamnice može proći veoma lako.

Ovi okeanski spomenici mogu biti vrlo dragoceni izvori čak i nakon sakupljanja zlata i nagrada nakog ubijanja Elder Guardiana. Ova mesta su jedina na kojima se stvaraju Guardiani, i jedina mesta na kojima se mogu stvarati blokovi morskog kamena (prismarine). Sama građevina se može koristiti kao kompleksna podvodna baza upotrebom sunđera da se ukloni nepotrebni višak vode.

Show CommentsClose Comments

Leave a comment