Minecraft vs Win8

Tvorac Minecraft-a, Markus “Notch” Persson, jedan je od programera koji su u skorije vreme napali Majkrosoftovu strategiju igara za Windows 8. On tvrdi da će softverska firma uništiti ekosistem igre. Međutim, neki iz industrije kažu da bi novi operativni sistem mogao da bude koristan. Sertifikacija koja gospodinu Personu stvara problem dizajnirana je da ilustruje da je Microsoft pregledao program kako bi potvrdio da je kod potpuno završen i pouzdan kada se pokrene na kompjuterima koji koriste Windows 8. Navedeni zahtevi uključuju potrebu da se prilagode Majkrosoftovom jeziku i da se izbegne sadržaj za odrasle, ukoliko se naslov pojavi u prodavnicama aplikacija za tač skrin interfejs. To bi značilo da igre koje su označene sa 18+ (igre prikladne samo za starije od 18 godina) ne bi mogle da se klasifikuju za prodavnicu.

Kao što je slučaj sa Apple i Google prodavnicama aplikacija, i Microsoft bi uzimao 30% od prodaje putem ovog tržišta. Izvršni direktor kompanije Valve, Gabe Newell, izrazio je zabrinutost da bi Windows 8 predstavljao katastrofu za sve u svetu kompjutera, kao i to da bi prisvajanje dela prodaje od strane Majkrosofta izbacilo mnoge firme iz posla zbog pritiska na prodajne marže. Takođe je rekao da preferira potpuno otvoren sistem.
Prateći ovu izjavu, Rob Pardo, direktor kompanije Blizzard (tvorac igara Diablo 3, StarCraft, Warcraft i World of Warcraft), rekao je da Windows 8 “nije sjajan ni za Blizzard”. Microsoft je odbio da komentariše gospodina Persona ali je spomenuo tekst sa sajta Neowin, koji je Persona nazvao licemerom, jer je napravio veoma uspešnu verziju Minecraft-a za Mac i iOS platforme koje su zatvorene.

Priča se završila tweetom Persona koji kaže da je “Šarm kompjutera to što ih niko ne poseduje, i da Microsoft može da radi šta god želi sa svojim sistemima, ali da on neće podržati sve što oni urade.”

Izvor: BBC

Show CommentsClose Comments

Leave a comment