18-godišnjak je napravio ceo univerzum u Minecraftu

Iako je prostranost svemira mnogima od nas nepojmljiva a nekima verovatno i zastrašujuća, 18-godišnji Kristofer Slejton nije dozvolio da ga to uplaši već je odlučio da prigrli lepote i prostranstva svemira. Vođen parolom “ako ne možeš da ga pobediš, onda mu se pridruži”, on je skoro dva meseca analizirao strukture u svemiru i rekonstruisao kosmos od virtuelnih kocki koje čine Minecraft svet.

Kristofer, koji je nedavno završio srednju školu, istraživao je crne rupe, proučavao različite nijanse Saturnovih prstenova i gledao slike Zemlje kako bi izgradio univerzum u svom računaru – blok po blok. On je svoj poduhvat zabeležio na svom YouTube kanalu, a detalje procesa izgradnje je podelio i na popularnom Reddit forumu.

Čitav projekat je dopunjavao praktičnim iskustvima koje je dokumentovao video zapisima. Tako je na primer, pre kreiranja prvog objekta – Zemlje, Kristofer odlučio da skoči padobranom iz aviona jer, kako kaže “to je pravi način da pokažemo koliko cenimo lepotu naše planete”. Pošto tom prilikom nije uspeo da sagleda sve što mu je bilo potrebno za dalji rad, ipak je odlučio da koristi globus za referencu, mereći lokacije i međusobne udaljenosti svakog kontinenta kako bi napravio Zemlju u pravoj razmeri.

Nakon Zemlje, nastavio je sa građenjem svake planete u našem solarnom sistemu. Za Sunce, Kristofer je koristio najsvetlije blokove u Minecraftu i čak je napravio takozvane “solarne baklje” kako bi prikazao erupcije elektromagnetnog zračenja u atmosferi Sunca. Kada je na red došlo stvaranje jata galaksija, sa prijateljem se popeo na vrh planine, kako bi teleskopom posmatrali prave kolekcije zvezda, gasova, prašine i planeta koje je nameravao da napravi u igri. Inspirisan filmom “Interstellar” iz 2014. godine, Slejton je rekonstruisao crnu rupu, ali nije izostavio ni strukture međuzvezdane prašine i gasa u maglini Orao, poznate po nazivom “Stubovi stvaranja”.

Slejtonova kreacija je samo jedna u nizu mnogih Minecraft igrača koji su stvorili razne svetske ali i mitologijske strukture, uključujući planinu Olimp iz Grčke mitologije i Srednju zemlju iz “Gospodara prstenova”.

Nakon svih uloženih napora da rekonstruiše svemir u igri, Kristofer je zaključio da je još više uvideo koliko je naš univerzum lep. On se nada da će u svojim narednim poduhvatima istražiti i druge kosmičke teme, poput četvrte dimenzije i multiverzuma.

Otkako je objavljen, snimak o stvaranju ovog Minecraft univerzuma je prikupio više od 9 miliona pregleda a njegov kanal (ChrisDaCow) sada ima preko 550.000 pratilaca. Iako planira da ide na koledž, Kristofer se za sada nada da će poboljšati svoj YouTube kanal i steći još novih pratilaca. Želja mu je da podigne standarde i svima ispriča zabavnu priču, ali na drugačiji način od njegovih kolega u Minecraft svetu i gaming zajednici.

Podeli objavu

Čitaj još